Newsletter prijava

Seniori

Čordaš odstupio, Bašić preuzeo!

Objavljeno: 31. 08. 2012. u 17:32   /   Autor:   /   komentari (0)

Stjepan Bašić, dugogodišnji prvotimac Samobora u jednoj od zlatnijih generacija (braća Štefković, Vučković, Konosić, braća Janžić), a danas instruktor nogometa u HNS-u, i predsjednik Nogometnog središta Samobor, novi je trener seniora NK Samobor.

Na vrućoj trenerskoj klupi zamijenio je svog imenjaka Stjepana Čordaša,koji je dva dana uoči početka prvenstva u III HNL-središte podnio neopozivu ostavku.

Čordašev iznenadni odlazak izazvao je prilično čuđenje među navijačima i ljubiteljima nogometa, a zapanjio je i klupsko vodstvo, posebice predsjednika Božu Jurkovića koji nam je neposredno nakon Čordaševe ostavke kazao da ne razumije zašto se odlučio na uzmak.

Gostujući u našem studiju, prošle srijede, Čordaš je otvorio dušu rekavši da se na ostavku nije odlučio preko noći, a da je kap koja je prelila čašu njegovog nezadovoljstva razgovor s tajnikom Samoborskog sportskog saveza Jurom Horvatom i predsjednikom kluba Božom Jurkovićem, koji su ga, kako kaže, dva dana prije prve prvenstvene utakmice obavijestili da bi trebao porazgovarati s gradonačelnikom “o nekim stvarima”. Na to je, kaže Čordaš, bio spreman pod uvjetom da se razgovor obavi prije prve utakmice u sezoni, no budući da do razgovora nije došlo, odlučio je, prema vlastitim riječima, otići prije nego li ga otjeraju.

Dan kasnije, nakon Čordaševog gostovanja u eteru Radio Samobora, gradonačelnik je u radio Tribini izjavio da nije imao nikakvu želju ni namjeru razgovarati s Čordašem o bilo čemu, te da mu nikada nije palo na pamet miješati se u klupsku politiku. Moja je uloga, kazao je gradonačelnik, pomoći sportu i sportašima osiguranjem financijskih sredstava za trening i natjecanje, a ne kadrovirati po klubovima.

Čordaša je neuogodno iznenadila i činjenica da su u vrlo kratkom vremenu nakon njegove ostavke klupski dužnosnici izabrali novog trenera, pa u tome vidi neku vrstu zavjere protiv njega. Istina je, međutim, da ga je nakon ostavke predsjednik kluba Božo Jurković dva puta telefonski kontaktirao pitajući da li se predomislio nakon prospavane noći, ali Čordašev je odgovor oba puta bio negativan. Kaže da ništa ne zamjera Stjepanu Bašiću, ali mu je pomalo čudno da je prihvatio trenersku inauguraciju od ljudi koji su ga prije nekoliko mjeseci smjenjivali s dužnosti predsjednika Nogometnog središta Samobor, jer je kao član Skupštine HNS-a glasao za Štimca, a ne Markovića koji je u to vrijeme bio predsjednik HNS-a.

Bašiću, rekao je Čordaš, želim sve najbolje, no bilo bi sportski i kolegijalno da me barem nazvao prije preuzimanja trenerske dužnosti i pitao jesam li stvarno odlučio otići ili ne.
Čordašu je nakon ostavke ponuđeno da ostane u klubu kao voditelj Omladinske škole, no tu je ponudu rezignirano odbio, rekavši da bi to za njega bila ponižavajuća degradacija.

Stjepan Bašić već je u nekoliko navrata trenirao nogometaše Samobora, s više ili manje uspjeha, a sad mu predstoji težak zadatak oporaviti momčad nakon šoka koji su doživjeli iznenadnim odlaskom bivšeg trenera, i početi sakupljati prvenstvene bodove. Prema Čordaševim tvrdnjama momčad je odlično selekcionirana i pripremljena, spremna i sposobna upustiti se u borbu za trećeligaški vrh, a kakvi su dojmovi novog trenera Bašića doznat ćemo nakon nekoliko treninga i poslije prve utakmice pod njegovim vodstvom koja se igra dolazeće subote protiv Dubrave.

Samoborci su u prvenstvo startali porazom od Segeste u Sisku, dok je Dubrava na trećeligaškoj premijeri savladala Gaj iz Mača. Utakmica Samobor – Dubrava igra se u subotu, 1. rujna od 17 sati na Gradskom stadionu u Samoboru.

Mislav Maroević |  radiosamobor.hr